Japon Su Bahçeleri

Doğayı seyretmek, dinlemek, temiz havayı solumak ya da taşla, toprakla temas etmek yapay dünyanın kaygılarından, sıkıntılarından arınmanın en iyi yollarından biridir çoğumuz için.

Japon Su BahçeleriDoğanın her inanış biçiminde temel bir yeri vardır. Bu bağlamda Morikami bahçelerinden keyif almak için ille de Uzakdoğu felsefelerine ilgi duymanız gerekmiyor.

Ancak her bir köşesinde farklı bir anlam gizli olan bu bahçeleri kendi diliyle anlamanın da apayrı bir tadı olduğu kesin. Morikami, size doğanın içinde kendi kendinizle baş başa kalmanızı sağlayan bir ortam yaratıyor. İrice bir kayanın üzerinde oturup biraz ileride akan suyun sesini dinlerken ya da bambuların arasında rüzgarı hissederken siz kendi düşünce biçiminizi oluşturuyorsunuz.Amaç da bu zaten; her konuğun doğadan esinlenerek kendi görüşünü, kendi felsefesini ortaya koyabilmesini sağlamak.

Morikami, Japon bahçe kültürüne ve inanış tarzına göre biçimlenmiş birçok bahçeden oluşuyor. Bahçeler arasında dolaşırken tarih boyunca Japon bahçe anlayışındaki değişimleri görebiliyor ve diğer kültürlerin Japon kültüründeki etkilerini inceleyebiliyorsunuz. Örneğin bahçeler arasındaki adacıklar ve göllerin Çin kültüründen esinlendiğini görüyorsunuz.

İki adacık üzerinde yer alan Shinden Bahçesi'de buna en güzel örnek. 9-12. yüzyıllarda Japon asilzadeleri bahçelerini uzaktan seyredebilmek için çoğunlukla Çin bahçe konseptini kullanmışlar. 

Bu bahçede dikey olarak yerleştirilen kayalar tanrıların oturma yerleri olarak sunulmuş. 15. yüzyılda ise tamamen soyut, duvarlarla çevrili bir bahçe mekânı üzerinde yoğunlaşılmış. Zen Budizm'inde meditasyon için kullanılan bu mekânlara karesansui yani kurak peyzaj adı verilmiş. 17. ve 18. yüzyıllara ait Hiraniwa Bahçesi, soyut bahçe anlayışını biraz yumuşatarak bitki öğesini de yerleştirmiş.

Romantik Bahçe ise Batı ekisinin hissedildiği 19- ve 20. yüzyıl başlarına ait. Düşünce Pavyonu "gözlerle duymak, kulaklarla görmek" fikri üzerinde yoğunlaşmış. Tüm bu bahçelerin yanı sıra zengin Bonsai koleksiyonunun yer aldığı bir bölüm de bulunuyor. Ayrıca bambu, çam, ve erik ağacı üçlüsü, Japon kültüründe uğur sembolü sayıldıkları için Morikami'de sıkça karşınıza çıkıyor.

Morikami'nin diğer ilginç bir yönü bahçelerdeki kapı, köprü ya da diğer dekoratif öğelerin Tokyo'daki marangozlara ısmarlanmış ve yapımında çoğunlukla Japonya kökenli hinoki selvisinin kullanılmış olması. 

Japon Bahçe Sanatında Kullanılan Bitkileri Şöyle Sıralayabiliriz.

Osteopermum: Güneş sever bütün mevsim çiçeklidir.Ankarada mevsimliktir. Yayılıcısını bulursanız harika olur.Yayılıcı olanı izmirden mevsimlik çiçek fidesi olarak geliyor,fiyatıda gayet ucuz.

Taflan: Güneş sever bazı türleri çok dekoratiftir. Budanabilir, kalıcıdır kışın yaprak dökmez. Çok güzel çit bitkisidir. Tek olarak kaya bahçenizde kullanabilirsiniz.

Akdeniz papatyası: Çok güneş sever. Birkaç rengi vardır,hepside birbirinden güzeldir. Yaklaşık bir metre boya yarım metre ene ulaşırlar çiçeğini hiç eksiltmez. Ankarada mevsimliktir ve çok gösterişlidir.

Bodur berberis: Kımızısı ve sarısı vardır. Mutlaka güneş görmesi lazımdır. Rengini güneşten alır güneş görmezse yaprakları yeşile döner. Kışın yaprak döker çok güzel ve gösterişlidir. Mutlaka kaya bahçelerinde bulunması gerekir.

Bodur mavi ladin: Mavi ladin’in enine gelişenidir.

Altı yedi senede bir metre yüksekliğe yaklaşık bir buçuk metre genişliği ulaşır.Güneş görmelidirler.

Delphinium: Çok yıllık her sene biraz daha çoğalan çok gösterişli çiçekleri olan bir bitkidir.Yarı gölge ve güneşli yerleri sever.

Gaura: Bir kez bahçenize girdimi bir daha çıkartamayacağınız çok güzel bir bitki . Özellikle pembesi çok gösterişli güneşi gördükçe coşar ve sizide coşturur.

Konik ladin: Çok yavaş büyüyen güzel bir ladin türüdür.Bonzai görünüşüyle kaya bahçelerine yakışır.Güneş sever

Lavanta: Harika kokusu ve çiçekleriyle kaya bahçelerine çok yakışan bir tür. Güneş sever. Her sene baharda budarsanız sürekli genç kalır. Kıyabilirseniz çiçeklerini toplayın ve evinize dağıtın her yer mis gibi koksun

Armeria: Çim görünümlü iki ay kadar pembe çiçekli çok yıllık güzel bir bitki .Kaya bahçelerinizde en öne koyabilirsiniz boylanmaz.Güneş sever.

Erodium: Çok güzel bütün yaz çiçekli kalıcı bir bitki. Güneş sever güzel yayılır. Bu bitkiyede önlerden yer ayırın kısa boylu bir bitkidir.

Margarit: Hepimizin bildiği iri bir papatya, bodur ve boylanan cinsleri var boylu olanlar duvar diplerine bodur olanlar kaya bahçelerine çok yakışır. Güneş sever,çiçeklerini açtıktan sonra budarsanız sonbaharda tekrar açar.

Coreopsis: İşte bir mükemmel daha, sarı iri çiçekli ve kar yağana kadar açar üstelik seneyede kalır daha iyi ne olabilirki. Baktıkça hayran kalacaksınız. Güneş sever.

Optusa: Mazı ailesinden Ankarada biraz nazlı ama güzel bir bitki çok yavaş büyür,güneş sever.Kendine has yaprak şekli var seveceksiniz.

Penstemon: Bence bulursanız mutlaka bahçenize koyun çok güzel,kalıcı her sene biraz daha çoğalan çok yıllık bir şahaser özellikle beyazı ve kımızısı. Güneş sever.

Mugo: Karaçam ın bodur ve yayılıcı olanı ama zaman içinde hatırı sayılır şekilde büyüyor. Yerini iyi seçin bir daha değiştiremezsiniz. Güneş sever güzel bir bitkidir.

Salvia: Süper, çok keyifli bir adaçayı türü çiçekleri mayıs ayında başlar budarsanız aralıklarla devam eder bulursanız alın. Güneş sever.

Porsuk: İşte bir assolist mutlaka kaya bahçelerinde olacak bir bitki biraz pahalı gelebilir ama çok havalı.Güneş sever.

Scabiosa (uyuz otu): Bütün mevsim çiçekli zahmetsiz ve gösterişli. İki rengi var eflaun ve pembe gruplar halinde dikin güneş sever sizi hiç üzmez.

Picea abies litle gem: Kıvır kıvır yavaş büyüyen çok güzel bir çam türü.Güneş sever.

Adaçayı: Bulunduğu yerde kendini gösterir birkaç çeşidi var en güzeli ve gösterişlisi sarı yeşil yapraklı olanı. Bir yaprağını koparıp bir bardak sıcak suya atın ve için ciğerlerinizin genişlediğini hissedeceksiniz. Güneş sever baharda budayın her zaman genç kalsın.

Şimşir: Çok yavaş büyür ama büyür. Şeklinden dolayı güzel gözükür. Güneş sever ,gölgeyede dayanır ama şekil bozukluğu olur.

Ortanca: Gölge bahçeler için olmazsa olmaz.Çok yıllık çok gösterişli bir bitki.

Hosta: Gölge bahçeler için bir dev, çok yıllık çok gösterişli yapraklara sahip bazı cinsleri kokulu çiçekli  bir bitki.

Bütün bu bitkilerin yanında soğanlı süs bitkileride tasarıma %100 lük uyum sağlamaktadır. Arzu eden siz değerli müşterilerimize bu tarz uygulamalarıda itina ile sağlamaktayız.
Japon Su Bahçeleri
Japon Su Bahçeleri
Japon Su Bahçeleri